Dag 26. Press-mottagning, Utmärkelser m.m.

Press-mottagning inför starten av nya ”Wahlgrens värld” på TV. Pernilla och jag blev sminkade av vår duktiga Jessica hemma hos Pernilla ……………  ………… innan det var dags att sätta oss i taxin för att åka till hotell Diplomat.    Jag hade en Pernilla-klänning på mig och min favorit-kavaj sedan 70-talet. Design Yves St Laurent.   Pernilla hade också en blommig Pernilla-klänning……….. men bytte senare till en svart – även den Pernilla-design.     Även Bianca bytte kläder – men jag behöll min outfit hela tiden.Efter pressmottagningen blev det lunch i hotellets restaurang. Där även Benjamin anslöt med sin Linnea. Och Jessica naturligtvis.   

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

På nedanstående bild ser ni vad jag har dekorerat min kavaj med – dagen till ära:

 

 Ibland – vid celebra tillfällen – brukar jag dekorera mig med utmärkelser som jag fått.          

Till vänster ser ni: Högst upp:

1,6-miljoner-klubbens röda sko. Jag är stolt medlem i kärntruppen sedan många år. Med Alexandra Charles i spetsen. Vi arbetar för att sprida information för att förbättra kvinnors hälsa.  ___________________________________________________________________________

Därunder: Kungliga Dramatiska Teaterns heders-nål. Dramaten var mitt konstnärliga hem under många år och jag fick äran att arbeta med stora regissörer och skådespelare. (Se: här på hemsidan: ikonen: ”Skådespelerskan.”)  

Bl.a. Ofelia i Hamlet, regi: Alf Sjöberg. Som Andaårselev. ……….Nina i Tjechovs ”Måsen”, Regi: Ingmar Bergman. Som tredjeårselev.…………. Köpmannen i Venedig med Gunn Wållgren, regi: Alf Sjöberg  

…………… ”Rötter” av Arnold Wesker med Sif Ruud, regi: Per-Axel Branner….. och många fler …………

Bredvid Dramaten-nålen: Confidencen-nålen. På denna anrika teater, som drivs av Kjerstin Dellert har jag uppträtt många gånger. Ofta tillsammans med Stadsbrudarna i Stadsbrudskåren – som jag också är stolt medlem av.

 

Därunder: Kunga-medaljen. En blå rosett, som jag får bära när som helst. Den stora medaljen får bara bäras vid stora Frack-middagar och när Kungen är närvarande.   

Den 6:e Juni 2013 fick jag mottaga denna medalj ur Kungens hand: ”Litteris et Artibus” – ”För framstående konstnärliga insatser som skådespelerska”. 

………… och ett diplom ur Drottningens hand:

Jag tycker att man skall vara stolt över utmärkelser – och bär mina gärna så ofta som möjligt.

På höger sida på kavajen har jag satt mina Nu Skin-utmärkelser: En ”Nu Skin-Oscar”, som jag fick när jag var på Nu Skin:s 25-års-Jubiléum i Los Angeles, där jag också bar min Ruby-nål, eftersom jag uppnått min tiel: ”Ruby Executive”!    Ingela och Carleric Lindström – uplines och goda vänner, som jag alltid träffar på Nu Skin-KickOffer runt om i världen!

Jag älskar att dela med mig av Möjligheten med Nu Skin – och älskar alla produkterna. Jag är i gott sällskap! Många Hollywood-stjärnor intygar att de använder Nu Skin:s produkter.  

_____________________________________________________________________________

Apropå utmärkelser, när vi är inne på så trevliga saker, så har jag faktiskt en riktig (nästan!) Oscar-statyett hemma!!! 

  I April 1966 var jag i Hollywood på Oscars-galan – eftersom ”Käre John” var nominerad för en Oscar.

Vi vann ingen Oscar – men kyparen vid vårt bord på gala-festen efteråt, tog resolut den Oscars-statyetten i naturlig storlek, men gjord av vax, bort från den stora tårtan, och gav den till mig. Han tyckte att jag skulle vunnit en Oscar! 

Det var en fantastisk upplevelse att vara med om detta omsusade Evenemang – och få gå på röda mattan i Hollywood med de andra stjärnorna, som man bara sett på film. Och att få träffa dem i verkligheten! Som t.ex. min ungdoms idol Gregory Peck, som visade sig vara minst lika charmig som på bio.                      Eller Peter Ustinov

…… Kim Novak och hennes man ……….

 ……….. De nominerade till ”Bästa utländska film” ——–

Jag blev erbjuden en filmroll mot Elvis Presley, men tackade nej, eftersom jag hade fullt upp hemma med olika engagemang – och dessutom två små barn, som jag inte ville rycka upp från rötterna hemma, om jag skulle filma utomlands.   

_____________________________________________________________________________

När jag nu ändå håller på att dokumentera utmärkelser jag fått under åren:   Mitt första stipendium fick jag när jag som förstaårselev på Dramaten fick göra en stor roll i ”Mörkrets makt” av Tolstoy i regi av Alf Sjöberg: _____________________________________________________________

År 1965 – 1966 tilldelades jag Svenska Filmsamfundets plakett, för flera filmer jag medverkat i under åren: Bl.a. ”Käre John”

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Samma år fick jag också Guldbaggen för : ”Den oglamorösa tolkningen av Irenes hjälplöshet och ömhetstörst i ”Ormen” av Stig Dagerman. ____________________________________________________________________________

1966 fick jag pris i Argentina ”Kritikernas pris som bästa kvinnliga skådespelar-prestation i ”Käre John” – och blev inbjuden till filmfestivalen i Mar del Plata för att mottaga priset där. Då kunde jag inte åka – eftersom jag väntade mitt andra barn ……………….

…………… men året därpå blev jag inbjuden som hedersgäst.  

   …… Jag blev omskriven som den mest naturliga stjärnan på filmfestivalen ……….….. och fick uppleva en idoldyrkan jag aldrig hade varit i närheten av….       ….. jag försökte ta mig en sol-stund vid hotellets mur – men omringades av nyfikna människor som skulle titta på den svenska filmstjärnan i den populära ”Käre John”!

Jag fick anbud från Argentinska film-regissörer – men, som vanligt, tackade jag nej. Jag hade fullt upp hemma och dessutom små barn, som jag inte ville vara ifrån.

__________________________________________________________________________

Ytterligare utmärkelser: Häromåret fick jag ett fint stipendium från Sandrews – det filmbolaget jag gjort mina flesta filmer med. Bl.a. ”Änglar, finns dom”, som blev den mest sedda filmen – och som fortfarande visas då och då.  För att inte tala om alla komedier och farser jag medverkat i på olika Sandrew-teatrar:  Bl.a. ”Söndag i New York” med Jan Malmsjö.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Så får jag ju inte glömma det pris jag fick 1988 för populäraste TV-personlighet. Det fick jag för rollen som Margareta Öhman i TV-serien ”Varuhuset”:

……. och jag tyckte det passade bra att bära detta TV-pris runt halsen, vid Kristallen-galan nu:

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Oj – detta blev en lång utläggning om det som det handlar om – nämligen vikten av att få uppskattning för det man gör i sitt yrkesliv.

När vi nu inväntar Kristallen-galan och utmärkelsena där – så hoppas jag att ”Wahlgrens värld” med Pernilla och Bianca – tar hem någon av de Kristallerna de är nominerade för: Bästa program, bästa Reality och bästa personligheter.

Lycka till – mina älskade tjejer!

……. Fortsättning följer!!!

 

  

.

 

 

Det här inlägget postades i Blog av Christina Schollin. Bokmärk permalänken.

Om Christina Schollin

Christina Schollin är skådespelerska, Entreprenör och MÅBRA-Ambassadör, med en inre skönhet och mognad, som smittar av sig.Christina, som nu mer och mer växlar in på allt som har med livskvalitet att göra. Från skönhets-produkter, vitaminpreparat, anti-aging-business till livsfilosofi. Hon delar gärna med sig - och ger andra människor en möjlighet att förändra sina liv. Våga Vara ett Föredöme!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *