Var rädd om ditt lilla hjärta!

The RedHeart Study – världens största digitala hjärtstudie

Nyheten publicerad: 2019-04-01

1000 svenska kvinnor har deltagit i den vetenskapliga studien The RedHeart Study. Studien har haft som mål att utreda huruvuda EKG-mätning med Coala Heart Monitor kan bidra till förbättrad livskvalitet och minskad grad av såväl hjärtklappning som psykiska symtom hos kvinnor som upplever hjärtklappning. Studien har vidare haft som mål att utreda hur Coala Heart Monitor kan kartlägga rytmstörningen vid sporadiskt uppträdande symtom av hjärtklappning hos kvinnor i vardagslivet.

Den svenska skådespelerskan Christina Schollin deltog i studien och var en av dem som upptäckte sitt odiagnostiserade förmaksflimmer.     

   Hjärt-och kärlsjukdomar, ett folkhälsoproblem   

Hjärt- och kärlsjukdom är den vanligaste enskilda dödsorsaken i världen, hos både kvinnor och män. Den som har förmaksflimmer utan att få behandling löper stor risk att dö i förtid. Risken att drabbas av stroke är nämligen fem gånger så stor för personer med flimmer.
För kvinnor med flimmer är risken ännu större. Forskning tyder på att mer än 100 000 svenskar lider av förmaksflimmer utan att veta om det och det är därför viktigt att dessa patienter identifieras, värderas och behandlas. Hjärtklappning och hjärtrusning är vanliga symptom och kan vara helt ofarliga, men utan bekräftelse på att det faktiskt är ofarligt kan det för många personer leda till följdsjukdomar så som oro, stress och panikkänslor. Kvinnor med hjärtrubbningar upplever mer uttalade symptom och funktionsbegränsning i jämförelse med män vilket många gånger kan försämra deras livskvalitet. Det är dessutom vanligare att kvinnor blir feldiagnosticerade eller misstrodda när de söker vård och de får ofta vänta längre än män på rätt behandling.

Christina Schollin och Alexandra Charles von Hofsten på 1,6 & 2,6 miljonerklubbens salong i Malmö, hösten 2018. Där lyfte de frågor kring hjärtsjukdomar hos kvinnor.              

1000 kvinnor deltar i digital hjärtstudie                

Med detta som grund genomfördes under 2018 världens hittills största digitala hjärtstudie på kvinnohjärtat kallad The RedHeart Study under ledning av forskare på Karolinska Institutet. Studien gjordes i samarbete med 1,6 & 2,6 miljonerklubben och Coala Life. Patientrekryteringen skedde via sociala medier och andra digitala kanaler vilket gjorde att studien fick en stor geografisk- och demografisk spridning. Även ansökningarna gjordes digitalt och deltagarna fick exempelvis identifiera sig med BankID och svara på olika nätbaserade frågeformulär. Intresset var mycket stort och studien blev snabbt fulltecknad.    
En Coala Hjärtmonitor lånades senare ut till 1000 kvinnor runt om i Sverige som upplevt hjärtklappningar och hade tillgång till en smartphone eller iPad. Under 2 månaders tid fick studiedeltagarna själva mäta sin hjärtrytm och EKG i hemmamiljö.

Coala Hjärtmonitor fångar upp EKG och hjärtljud på bara 60 sekunder och mätningarna visas direkt för användaren i en app på mobilen. Detta ger bättre kunskap och förståelse för det egna hjärtat och görs helt utan påklistrade elektroder, sladdar eller otympliga apparater. Mellan juni och november 2018 gjordes 120 000 EKG-registreringar som nu granskas av forskare på Karolinska Institutet.

             De preliminära resultaten visar att kvinnorna upplevde mindre besvär av hjärtklappningar och kvinnornas livskvalitet förbättrades. Av de knappt 300 000 registrerade, mätningarna var 95% helt normala eller visade ofarliga extraslag. Hos 4% av deltagarna hittades även odiagnostiserade förmaksflimmer eller förmakstakykardi. Carina Carnlöf, forskningssjuksköterska på Karolinska Institutet, har konstaterat att:       

”Omedelbar analys av EKG vid oklar hjärtklappning med direkt respons minskar symptom, oro, ångest, depression och förbättrar livskvaliteten.”  

          Christina Schollin upptäckte sitt förmaksflimmer med Coalan                     

Den svenska skådespelerskan Christina Schollin var en av de kvinnor som deltog i studienoch fick möjlighet att testa en Coala Hjärtmonitor. Enligt Hemmets Journal hade Christina förväntat sig jämna, fina hjärtrytmer men hjärtmonitorn visade istället att hon led av en dold hjärtsjukdom, precis som många andra svenska kvinnor. Efter att hennes hjärtflimmer upptäckts började hon äta blodförtunnande medicin för att minska risken för följdsjukdomar, så som blodproppar och stroke. Idag använder hon sin Coala Hjärtmonitor regelbundet.

”Jag tycker att det är ett fantastiskt genombrott för läkarvetenskapen att det har blivit möjligt att kolla sitt hjärta hemma på det här sättet”. 

”Jag är väldigt, väldigt, glad att jag fick chansen att upptäcka det i tid. Det är jätteviktigt att veta”. Christina Schollin, intervju från Hemmets Journal

Vad kan du göra för att hålla flimret borta?         

Det är viktigt att ta kontroll över sin egen hälsa och livsstilen är avgörande för att behålla normal hjärtrytm och hålla flimret borta. Med hjälp av en Coala Hjärtmonitor är det exempelvis lätt att följa och förstå sitt hjärta. Alla EKG-mätningar sparas digitalt och kan enkelt visas eller delas med en läkare eller vårdgivare. Med en Coala Hjärtmonitor kan kvinnor nu själva ta kontrollen över sin livsstil och hälsa, och tidigt identifiera eventuella hjärtsjukdomar för att få förebyggande behandling.       

Snabbfakta om förmaksflimmer

Förmaksflimmer får hjärtat att slå ojämnt vilket gör att blodet inte flödar som det ska utan kan levra sig och bilda proppar. Om proppen lossnar och åker ut i blodomloppet finns risk för stroke, hjärninfarkt.

Risken för förmaksflimmer stiger med ökad ålder. Bland 70-80 åringar är var tionde person drabbad.                 

Varje år insjuknar cirka 6 000 personer i stroke på grund av förmaksflimmer. Kvinnor med flimmer löper dubbelt så stor risk att drabbas av stroke än manliga flimmerpatienter.

Trots att kvinnor med flimmer är högriskgrupp för stroke får de mindre behandling än män. Endast ca 37 procent av kvinnorna med flimmerdiagnos får blodförtunnande medicin som förebygger stroke. Behandling av förmaksflimmer skulle kunna minska antalet stroke med 65 procent.                

 
   

 

Läs mer om Coala här och missa inte medlemserbjudande på hjärtmonitorn här.  

Källor:

http://www.1.6miljonerklubben.com/artikel/formaksflimmer-okad-risk-for-stroke

https://www.hemtrevligt.se/hemmetsjournal/artiklar/artiklar/20190115/christina-schollin-mitt-hjartflimmer-upptacktes-i-tid/

https://www.coalalife.com/tack-vare-redheart-study-och-coala-heart-monitor-kunde-skadespelerskan-christina-schollin-upptacka-sitt-formaksflimmer/

Min uppmaning till er alla är: VAR RÄDD OM ERT LILLA HJÄRTA!!!

 
 
Det här inlägget postades i Blog av Christina Schollin. Bokmärk permalänken.

Om Christina Schollin

Christina Schollin är skådespelerska, Entreprenör och MÅBRA-Ambassadör, med en inre skönhet och mognad, som smittar av sig.Christina, som nu mer och mer växlar in på allt som har med livskvalitet att göra. Från skönhets-produkter, vitaminpreparat, anti-aging-business till livsfilosofi. Hon delar gärna med sig - och ger andra människor en möjlighet att förändra sina liv. Våga Vara ett Föredöme!

1 svar på ”Var rädd om ditt lilla hjärta!

  1. Så bra att du uppmärksamma detta. Det viktigt att vara rädd om sitt hjärta.
    Tur att ditt hjärtflimmer upptäcktes i tid.

    Trevlig helg och må gott
    Kram Sandra

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *