Skådespelerskan

Christina Schollin filmdebuterade som en skolflicka (tillsammans med Gösta Ekman) 1956 i ” Swing it, Fröken”, där Alice Babs spelade skolfröken. Samma år begicks också teaterdebuten som Kitty i ”Charleys tant” på landsortsturné. Det hann bli några filmer till innan hon kom in på Kungliga Dramatiska teaterns elevskola. 1958. På nationalscenen uppmärksammades hon redan som elev i roller som Anjotka i Tolstoys ”Mörkrets makt” (regi: Alf Sjöberg), Ofelia i ”Hamlet” (regi: Alf Sjöberg)
Nina i Tjechovs ”Måsen” (regi: Ingmar Bergman)
Som anställd skådespelerska gjorde hon bl.a.
Beatie i Weskers ”Rötter” (regi: PerAxel Branner),
Nerissa i ”Köpmannen i Venedig” (regi: Alf Sjöberg)
Sedan följde en lång rad teaterproduktioner på samtliga Stockholms privat-teater-scener. Bl a.:
” Söndag i New York” (mot Jan Malmsjö), ”Kaktusblomman” (Regi: Per Gerhard) på Vasateatern
” Hur andra älskar”, ”Sängkammarfars” m.m.

Och en räcka filmer, bl.a.:
Bibban i ”Raggare” (regi: Olle Hellbom), ”Kärlekens decimaler”
Christina Schollin blev under 1960-talet ett av svensk films mest publikdragande namn, inte minst som Jarl Kulles glittrande sommarflicka i ”Änglar, finns dom?” som också blev en succé utomlands. (Regi: LarsMagnus Lindgren)

Sedan följde ”Biljett till paradiset”, (regi: Arne Mattson)
” Bröllopsbesvär” med Jarl Kulle (regi: LarsMagnus Lindgren) och ”Käre John” återigen med Jarl Kulle och i regi av LarsMagnus Lindgren, för vilken hon fick pris vid en filmfestival i Argentina som bästa skådespelerska och som blev en stor succé där och inte minst i Amerika, där den tävlade om en Oscar i Hollywood för bästa utländska film.

För Stig Dagermans ”Ormen” (regi: Hans Abramson) fick hon en Guldbagge och Svenska Filmsamfundets plakett och sedan följde filmerna:
” Tofflan” (regi: Torgny Anderberg), ”Yngsjömordet” (regi: Arne Mattsson) och ”Adamansson i Sverige” (regi: Stig Ossian Eriksson)

1982 spelade hon den olyckliga tyskan mot Börje Ahlstedt i Ingmar Bergmans: ”Fanny och Alexander” och producerade en helt egen produktion:
” Litterär och musikalisk Salong” tillsammans med pianisten Käbi Laretei. Där framförde hon Carl Jonas Love Almqvist´s ”Det går an” som en soloföreställning och sjöng Almqvist´s ”Songes”. Föreställningen blev en stor succé och har sedan dess framförts i olika konstellationer över hela landet, även på Dramaten.

1988 hade hon framgång som Maggie i ”Katt på hett plåttak” av Tennessee Williams på Östgötateatern och visade artistisk mognad även i Noréns ”Höst och vinter” på Riskteatern. Efter återkomsten till Dramaten har hon medverkat som Markisinnan de Merteuill i ”Farliga förbindelser” (1989) och som Grevinnan i ”Figaros bröllop (1992).
Bland TV-roller dominerar den intriganta chefen i ”Varuhuset” som blev en långkörare och likaså ”Tre kronor” som engagerade en stor publik.

Christina Schollin har även under sin karriär sjungit i olika sammanhang bl.a. i Hagge Geigerts revy, olika sångprogram på TV och spelat in flera skivor, varit med i musical-sammanhang och turnerat med pianisterna: Lars Roos, Curt-Erik Homqvist och saxofonisten Johan Stengård.
Hon får ofta förfrågningar att framträda med sitt program. ”En kärleksstund med Christina Schollin” där hon varvar dikt, prosa (ibland sång), allvar och lättsamhet.

Sedan 1996 kan hon även lägga till ”Bodmadame” som titel eftersom hon har en butik i Gamla Stan på Storkyrkobrinken 11: ”Christina´S Bod & Salong” där änglar trängs i en ”Salig röra” med heminredningsartiklar, tyger, möbler, smycken, böcker och andra vackra ting. ”Christina-ängeln” som hon designat och bestämt att den skall säljas till förmån för behövande barn, har redan inbringat över 650.000 kronor till Stödföreningen för Barnens Ö och Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Och till  Barnhemmet Muangmai i Thailand för de Tsunami-drabbade barnen där.

I Salongen arrangerade hon även Soaréer på kvällstid med kända artister och intressanta föredragshållare som medverkar. Konstnärer kunde hyra Salongen för Vernissage och utställning. Butiken var ett av Gamla Stans populäraste turistmål. I:a September 2011 avslutades denna EPOK, när Sveriges Riksdag, som är hyresvärden, sade upp alla i kvarteret, för att göra omfattande renoveringsarbeten.

Och NU: Ett och ett halvt år senare: Öppnas ”Änglar finns!” i lokalen bredvid. En MÅBRA-Oas för alla som vill få MÅBRA-behandlingar och MÅBRA-Samtal!. Se: Christinas Salong!

 

Klicka här för att se de roller jag haft genom åren!