Oscars-galan 1966

Så här i Oscars-tider, – så synd att inte ”En man som heter Ove” tog hem en Oscar!!!!!! –  så minns jag när jag var i Hollywood 1966 för Oscars-galan eftersom ”Käre John”  var nominerad för en Oscar för bästa utländska film. Vårt gäng: Jarl Kulle och jag, Göran Lindgren (Sandrews) Regissören LarsMagnus Lindgren och Gunilla Pontén som gjorde kläderna. Tidningarna skrev att vi hade Oscars i blick, när vi startade vår resa………….IMG_4503 (1)

Hans vinkade av mig och gänget vid flyget  liksom Gertie – Göran Lindgrens fru. Hollywood – here we come!! IMG_4505 (1)

Max von Sydow mötte oss vid flygplatsen i Los Angeles och önskade oss lycka till!IMG_4504IMG_4506 (1)Det blev ett kärt återseende med Max, eftersom vi filmat ihop: Då såg det ut så här: 1961 i ”Bröllopsdagen”.

Väl framme i Hollywood  var det det ena coctailpartyt efter det andra. Här vi poolkanten på Beverly Hills Hotell. Med olika celebriteter.IMG_4498 IMG_4497

… och även min käre bror Kaj, som kom från Ohio, där han jobbade som lärare, och som nu fick följa sin lillasyster på äventyret i ”den stora världen”!

IMG_4499

Vi fick också tillfälle att bada och sola vid Santa Monica Beach – eller vid poolen på vårt lyxiga hotell Beverly Hills Hotel, där jag fick en hel bungalow för mig själv!

Som sagt, coktailparties varenda dag – där lilla jag från Sverige fick träffa skådespelare, som jag bara sett på bild – och som jag väl aldrig skulle ha kunnat drömma om att jag skulle få träffa.IMG_4483 Som här: Min ungdoms IDOL GREGORY PECK!!!!! Jag hade väggarna tapetserade med honom när jag var tonåring. Han visade sig vara precis så trevlig, charmig – och sexig – som jag hade hoppats att han skulle vara i levande livet.IMG_4487Mac Donald CareyIMG_4488Dana AndrewsIMG_4490Ida Lupino

Så var det dags för DEN STOR DAGEN: OSCARS-GALAN! Där jag fotograferades tillsammans med:IMG_4484 Peter UstinovIMG_4485 Kim Novac och hennes man.IMG_4489     IMG_4493 Och naturligtvis med Jarl Kulle – som , liksom jag, var spända inför resultatet vem som skulle få Oscar för bästa utländska film. Det blev Tjeckiens bidrag . Men vi var inte ledsna för det! ”Käre John” seglade upp som nr 6 på de mest sedda filmerna i USA.IMG_4492Här får vi ta emot Oscars-plaketten . Bakom mig står Jarl Kulle och vår regissör LarsMagnus Lindgren – längst till höger Carlo Ponti.

 Vi fick alltså ingen Oscar – men jag fick med mig hem en Oscar (gjord i naturlig storlek – men i stearin) som satt på de enorma tårtorna som bars in vid banketten efter galan. Vår kypare hade sett ”Käre John” och tyckte att jag skulle ha en Oscar, så han smugglade ner den under bordet till mig! 

Och jag blev uppkallad till Metro Goldwyn Meyers kontor – och blev erbjuden en roll mot Elvis Presley! Men jag tackade nej. För det första ville jag inte åka ifrån min familj hemma ( Hans och mina två små barn . Peter 3 år och Niclas 1 år)  och för det andra var jag uppbokad redan med teaterjobb och film- och TV-jobb hemma. Jag kunde inte heller tänka mig att ta med mig familjen till Hollywood för en (som jag trodde) osäker tillvaro där. Vilket min amerikanske agent föreslog! Så Elvis fick nej tack från mig!

 

Det här inlägget postades i Blog av Christina Schollin. Bokmärk permalänken.

Om Christina Schollin

Christina Schollin är skådespelerska, Entreprenör och MÅBRA-Ambassadör, med en inre skönhet och mognad, som smittar av sig.Christina, som nu mer och mer växlar in på allt som har med livskvalitet att göra. Från skönhets-produkter, vitaminpreparat, anti-aging-business till livsfilosofi. Hon delar gärna med sig - och ger andra människor en möjlighet att förändra sina liv. Våga Vara ett Föredöme!

3 svar på ”Oscars-galan 1966

 1. Ett helt suveränt inlägg om Oscarsgalan – du måste ha lagt ned mycket tid på det – med alla klipp och minnen!
  Kanske det skulle kunna bli ett historisk tv-program och verkligen ett stycke svensk filmhistoria!
  Tack för det!

 2. Oj, så fint! Det var en överraskning – att du har en blogg!
  Jag ska gå in och läsa.
  Helt underbara bilder och kommentarer !

  Allra mest glad blev jag över bilden på dig och din bror. Länge har jag tänkt skriva till dig men funnit att det alltid skulle ha blivit fel och lite som en chock för dig om jag skrev något om Kaj till dig. Så nu då.

  Jag har en ”Damernas värld” liggande här från den 8 aug.1991 som jag tänkte att du skulle ha, men troligtvis har du den redan. Helt underbara bilder på dig!
  Det är ett fint reportage som Mats Gellerfelt gjorde.
  HAR du tidningen så behåller jag den här, men om du inte har den så skickar jag den gärna. Men vart i så fall? Till Pernilla – du är ju sällan hemma, eller?

  Kaj och jag träffades i Älvsbyn 1971 på en kurs i Dramatisk verksamhet och någon gång skulle jag vilja berätta för dig om din helt fantastiska bror, men det låter sig inte göras så lätt.

  ”Wahlgrens värld” är bara så otroligt härlig! Ni alla tre – ljuvliga!

  Mina varmaste hälsningar till dig, Christina, och till dina barn!

  Ann-Louise

  • Tack Ann-Louise för ditt fina inlägg här! Åh – jag skulle så gärna vilja höra dig berätta om min älskade bror Kaj, som gick bort alldeles för tidigt. Och som jag saknar så – än i dag! Du får gärna maila mig: christina.schollin@gmail.com Jag är hemma i Sverige till den 23 September – sedan flyger vi till Rom med Pernilla och hennes son Oliver – därifrån flyger Hans och jag till vårt hus i Spanien, där vi bor halva året.
   Vi hörs Ann-Louise! Varma höst-hälsningar. Christina.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *