Här i Spanien, där jag befinner mig, har vi satts i karantän – vilket betyder att vi i stort sett inte får lämna huset utan skall stanna hemma. Allt för att undvika att viruset sprids.
Alla restauranger är stängda, inga bad i havet, inga strandpromenader. Hela Nerja är tomt på gatorna, man får endast gå till vårdcentral, apotek eller matvaruaffär – men bara en och en får gå in. Är man två, så kommer polisen och säger till.
I dessa tider, när vi översköljs med all slags information om det virus som nu drabbat stora delar av vår värld, är det lätt att gripas av panik.
Det tar tid att anpassa sig efter ett helt nytt levnads-sätt när man skakas i sina grundvalar.
Jag anser att det bästa vi kan göra är att försöka inhämta så mycket bra information som möjligt och inrätta oss efter de direktiv som ges.
Hålla sig hemma, tvätta händerna och hålla rent hemma, äta bra mat (Nej, vi har inte hamstrat!) .
Jag stoppar i mig mina Nu Skin-vitaminer: LifePak, Marine Omega och Tegreen för att höja mitt immunförsvar. (Du som vill köpa dessa produkter: Se min web-shop här på hemsidan!)
Så vi håller oss hemma och är glada för att vi har vår trädgård att vara i. För att solen skiner – och för att vi har varandra, Hans och jag. Vi kan ta promenader runt vår stora gemensamma pool – och även simma där (20-gradigt vatten) och i vår jacuzzi (som håller 38 grader) .
Vi tittar på TV och försöker få bra information och bilda oss en uppfattning om hur vi skall förhålla oss till denna nya situation.
Vi Face-timar med barnen hemma i Sverige och lugnar dem som är oroliga för oss. Vi längtar efter varandra och hoppas fortfarande på att vi ska kunna ses i påsk – det enda vi kan göra är att se tiden an.
Vi kan inte påverka vad som händer runt omkring oss i världen, men vi kan påverka hur vi hanterar det som händer.
Ingenting blir bättre av att gripas av panik, att få ångest och måla upp katastroftankar.
Försök sprida positivitet i stället för oro.
Detta var mina egna tankar – här har jag kopierat några andra goda råd från kloka personer, som jag tycker är värda att ta till oss!
Så håller du din egen oro i balans
Hanna Rohani, legitimerad psykolog:
- Uppmärksamma när du blir orolig. Stanna upp, fånga tankarna och sätt ord på dem. Bli medveten om vilka tankar som leder till oron. Ställ dig frågan: Löser min oro något eller hjälper den inte mig? Om tankar gör dig mer orolig bör du inte ge den för mycket uppmärksamhet. Är du fast i orospiralen – försök rikta om din uppmärksamhet mot något konkret här och nu. Fäst blicken på några föremål här och nu, tryck händerna mot bordet. Blunda och lyssna efter olika ljud för att rikta tillbaka uppmärksamheten mot nuet.
- Acceptera oron. Det är okej att tillåta sig att känna oro. Vi behöver inte bli av med den. Visst är det obekvämt att inte veta vad som händer i framtiden. Men det är inte farligt att känna oro om det leder till att vi blir lite mer försiktiga.
- Prata med någon. Det kan hjälpa att bara få ventilera det du känner högt för en annan person. Vi är alla i den här situationen tillsammans, du är inte ensam med dina tankar.
- Vänd på det negativa. Försök tänka lite nyanserat, det är klart att man ska vara uppmärksam och försiktigt. Men prova att rikta om strålkastaren ibland. Om du läser att till exempel 2 procent av människor dör så tillfrisknar ändå 98 procent.
- Uppdatera dig lagom mycket. Vänd dig till tillförlitliga källor. Håll dig uppdaterad men begränsa intaget av nyheter och information.
- Fortsätt göra sådant du mår bra av. Låt inte det här stanna inte upp hela livet. Fortsätt prata med vänner, umgås i den mån det går, motionera och rör på dig om du är frisk.
- Hjälp andra. Om du är oroliga för nära och kära som är äldre eller i riskgrupper, hör av dig lite oftare, ring eller använd skype. Ge dem mer närhet även om det är digital närhet. Att göra något gott för någon annan nu kan lindra känslan av oro. Kanske kan du hjälpa någon att handla mat eller göra ärenden.
- Sök hjälp om din oro blir för stor. Om ångesten hindrar dig från att utföra ditt jobb, från att sova, från att vara närvarande i nuet eller om det leder till fysiska symtom som hjärtklappning, yrsel eller illamående bör du söka hjälp.
LÄS OCKSÅ
PLUSSå överlever er relation coronakrisen
Så stöttar du barn och ungdomar
Anna Carin Grahn Ekstrand, leg.psykolog, skolpsykolog samt neuropsykolog:
✓ Se till att barnet har sina vanliga rutiner i den mån det går, speciellt om hen ska studera hemifrån.
✓ Informera, skapa begriplighet och stressreducera genom att prata med barnet/tonåringen utifrån dess ålder och utvecklingsnivå. Vissa barn är känsligare och mer oroliga, så man får vara den förälder som barnet behöver. Det är viktigt att du som förälder utstrålar trygghet och lugn. Är du orolig och stressad ökar risken för att blir barnet också blir det.
✓ Ta reda på hur ditt barns skola tänker göra praktiskt om det blir undervisning på distans, låt det inte ligga på barnet att skaffa information om det.
Om ditt barn ska studera hemifrån:
- Anpassa efter ditt barn/din tonårings förmågor. Vissa är drivna och självständiga, vissa behöver mer stöd. Det kan vara bra att träna på att jobba hemifrån, ibland får man ju mer gjort. Till exempel på gymnasiet kanske man har någon kurs man behöver fördjupa sig i, då kan ungdomen jobba fokuserat med vissa områden en längre stund, förutsatt att inte arbetet behöver styras av vissa lektioner.
- Om man arbetar eller är hemma som förälder så lägg upp ditt och barnets/tonåringens dag tillsammans. Men organisera och planera åt dem om de behöver. Skapa struktur och ordning, så att de inte hamnar framför datorn eller paddor.
- De flesta elever behöver hjälp att komma igång och lägga upp en plan för sitt arbete. Hjälp till att hålla koll så att inget missas. Är ditt barn självständigt kan du be hen lägga upp en plan för veckan. Stärk och utveckla förmågor som handlar om att planera, strukturera och tidsorganisera. Stötta genom att stämma av och följa upp.
- Om ditt barn är i gymnasieåldern – uppmuntra hen att ta kontakt med läraren om hen inte förstår uppgiften.
- Som förälder kan du också uppmuntra barnet/tonåringen att ta kontakt över nätet med klasskompisar om det något som upplevs som svårt eller knepigt. Klasskompisar är en viktig resurs att ta hjälpa av och kan underlätta skolarbete betydligt.
- Lägg in lite trevliga aktiviteter om ni båda är hemma, umgås tillsammans, ta en promenad eller en fika. Det kan ge möjlighet att snappa upp om barnet/tonåringen är orolig för något.
- Påminn barnet/tonåringen om att det inte kommer att vara så här för evigt.
Tusen tack för fina och kloka ord så här i kristider. Hoppas ni får hålla er friska och krya . ??Jag längtar efter mitt lilla hus i Nerja men vet att det står där och väntar på mig när allt det här är över.?
Massor med kramar från Sverige☀️
Nancy?